4 kerken, samen 1 gemeente

Gereformeerde Westlanders gaan westwaarts na de Tweede Wereldoorlog

Gereformeerde Westlanders gaan westwaarts na de Tweede Wereldoorlog

We gaan 60 tot 70 jaar terug in de tijd. Toen vertrokken in een aantal jaar ruim 400 Westlanders vanuit de haven van Rotterdam om in Canada aan een nieuwe toekomst te beginnen.

Wie waren deze Westlanders die met behulp van de Noord-Amerikaanse en Nederlandse Gereformeerde kerk begeleid werden in hun nieuwe vaderland?  Waarom vertrokken zij uit Westland? Komen we vandaag de dag nog Westlandse namen tegen in Canada? Hoe vonden zij hun weg in de Canadese Gereformeerde kerk? 

Tijdens deze avond gaat historicus Ton Sels uit ’s-Gravenzande in op het artikel dat hij over dit onderwerp heeft geschreven. Ook zal voormalig wethouder Piet Vreugdenhil een en ander vertellen over zijn familie die destijds ook de overtocht naar Canada heeft gemaakt. Dominee Hans Meijer verzorgt de omlijsting van de bijeenkomst.

Heeft u (verre) familie in Canada wonen? Heeft u nog foto’s of verhalen van uw familieleden in Canada? Ben u geïnteresseerd in dit bijzondere stukje Westlandse geschiedenis? Wilt u meer weten over de rol van de Gereformeerde kerk? U bent van harte welkom! 

Het artikel is nog te lezen op de website van Genootschap Oud-Westland:

Aanmelden is niet noodzakelijk. Heeft u van tevoren specifieke vragen, stuur dan een email naar: tonasels@hotmail.com

Hans Meijer
Piet Vreugdenhil
Ton Sels