4 kerken, samen 1 gemeente

Passieconcert door Kamerkoor Couleur Vocale

Passieconcert door Kamerkoor Couleur Vocale
Uniekerk, Langestraat 181

Stabat Mater – Joseph Rheinberger Goede Vrijdag 7 april

In de Veertigdagentijd zijn de Passionen van Bach veelvuldig te horen door het hele land. Maar er is meer muziek geschreven voor deze periode.

Het Stabat Mater heeft een meer dan uitzonderlijke geschiedenis. In de loop der tijd hebben honderden componisten over de hele wereld dit gedicht, geschreven in de 13e eeuw, op muziek gezet. De meest bekende compositie is die van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736).

‘Stabat Mater Dolorosa’ (‘De rouwende moeder stond ...’) - het zijn de eerste woorden van een lang gedicht, 20 strofen in totaal, met als onderwerp Maria die haar gekruisigde zoon Jezus ziet sterven. Het gedicht gaat verder dan louter beschrijven en nodigt de luisteraar uit om deel te nemen aan het verdriet van de moeder, als een pad naar genade en als onderdeel van de spirituele reis van een gelovige.

Voor dit Passieconcert op Goede Vrijdag heeft kamerkoor Couleur Vocale gekozen voor uitvoering van het Stabat Mater van Joseph Gabriël Rheinberger. Dit Stabat Mater (Op. 138) ontstond in 1884 vanwege een gelofte die Rheinberger aan Maria deed tijdens een ziekte aan zijn rechterhand, die hem sinds 1870 kwelde. Als de pijn zou verminderen, zou hij een Stabat Mater componeren. In de zomer 1884 vervulde hij zijn gelofte.

Naast het Stabat Mater van Rheinberger worden toepasselijke werken uitgevoerd van o.a. Bach, Bruckner, Gounod en Jenkins.

De muziek wordt afgewisseld met declamaties die zullen worden verzorgd door Ds. Martine Wassenaar. Van Jouk Boon worden de Kruiswegstaties getoond.  Kamerkoor Couleur Vocale staat onder leiding van Steven van Wieren en wordt begeleid door Wim Voogd op het orgel.

Het belooft een prachtige, stemmige avond te worden en u wordt hierbij van harte uitgenodigd om dit bijzondere concert bij te wonen. De toegang is vrij. Na afloop zal er bij de uitgang een collecte worden gehouden ter bestrijding van de gemaakte kosten.