4 kerken, samen 1 gemeente

Zondig of Zuiver, over Maria Magdalena

Zondig of Zuiver, over Maria Magdalena

23 juni bij Zin in Ouderdom om 10.30 uur in de Uniekerk te ’s Gravenzande, lezing over de uitbeelding van Maria Magdalena in de kunst door Sophie Oosterwijk

Wie was Maria Magdalena? We denken dat we haar kennen als de bijbelse zondares, maar klopt dat? Kunstenaars als Hugo van der Goes, Donatello, Caravaggio en Titiaan beeldden haar op zeer uiteenlopende wijze af, bijvoorbeeld als een rijk uitgedoste courtisane met een zalfpot. Soms is ze een berouwvolle zondares, haar ogen gericht op een schedel of een crucifix, maar tegelijkertijd zeer schaars gekleed. En soms zijn het alleen haar lange haren die haar naaktheid bedekken. Kortom, een heel sexy heilige, wat op zich al tegenstrijdig is: een beeld dat ook meer te maken heeft met wat kunstliefhebbers wensten te zien dan met de werkelijke Maria Magdalena.

Eigenlijk is de vrouw die we nu kennen als Maria Magdalena, een samensmelting van allerlei verschillende vrouwelijke karakters in de evangelieën. Zo is ze vereenzelvigd met de zus van Martha en Lazarus (Lucas 10) en met een bezeten vrouw die door Jezus genezen werd (Lucas 8), maar bovenal is ze de volgeling aan wie de verrezen Christus het allereerst verscheen (Marcus 16).

Daarnaast zijn er ook nog middeleeuwse legendes, zoals het verhaal dat Maria Magdalena na de kruisiging van Jezus naar Frankrijk afreisde. Daar zou ze de rest van haar leven als kluizenares in de Provence hebben doorgebracht. En wie was toch de bruid op de bruiloft in Kana?

In deze lezing volgen we het leven van Maria Magdalena in de diverse bijbelse en legendarische verhalen door middel van beroemde en minder bekende afbeeldingen in de kunst: een speurtocht vol verrassende inzichten.

Sophie Oosterwijk is een freelance onderzoeker, schrijver en spreker. Ze studeerde Engels in Leiden, mediëvistiek in York, en kunstgeschiedenis in Leicester. Ze woonde jarenlang in het Verenigd Koninkrijk en doceerde kunstgeschiedenis aan o.a. de universiteiten van Leicester, Manchester, St. Andrews en Cambridge. Tegenwoordig woont ze weer in Nederland.

Wilt u deze lezing bijwonen dan kan dat. Maar wel graag aanmelden, dat hoeft niet voor de leden van de groep zin in ouderdom, maar wel voor andere geïnteresseerden. 
Hopelijk worden de coronamaatregelen versoepeld en kunnen er ook meer dan 30 mensen toegelaten worden, maar dat weet ik op dit moment van schrijven nog niet. 

U kunt u aanmelden bij Ds. Martine Wassenaar, mobiel:0649704995 of per email: domineeuniekerk@gmail.com