4 kerken, samen 1 gemeente

Kerkkolum

Kerkkolum

‘Kerkkolom’ is een column van een plaatselijke predikant, eerder gepubliceerd in de                      "'s-Gravenzander" 

Nieuw begin


Op Nieuwjaarsmiddag zoekt een religieuze Jood stromend water op. Hij wandelt langs de waterkant, leegt symbolisch zijn zakken en citeert de profeet Micha: ‘God, U werpt onze zonden in de diepten van de zee.’

Wie ooit een zonnebril, zwembroek of Unoxmuts in zee verloor, weet: wat in stromend water valt, vind je niet makkelijk weer terug. Zo verliest God onze zonden uit het oog. Hij kijkt er niet meer naar om.

Er is wel een ‘kleine’ voorwaardelijkheid aan verbonden. Want na Nieuwjaar volgen in de Joodse traditie tien dagen van boete doen, omkeren, goed maken wat jij iemand verschuldigd bent, en je voornemen het beter te gaan doen. Dan pas komt de Grote Verzoendag, waarop je een nieuw begin ontvangt.

Wij hebben net onze nieuwjaarsduik achter de rug. Een collectief reinigingsritueel, waarmee we met elkaar een nieuw begin maken. Overigens, na één nieuwjaarsduik wist ìk dat ik het liever op Joodse wijze doe: wàndelend langs het water… Viel ons Nieuwjaar, net als het Joodse, ergens in september, dan zou ik er minder moeite mee hebben.

Zeker, ook de Joden kennen hun duik: de ‘mikwe’, het bad voor allerlei reinigingsrituelen, waarmee een nieuw begin wordt gemarkeerd.

En zo kent de kerk haar doop. Aanstaande zondag, zo’n tien dagen na Nieuwjaar, viert de kerk de doop van Jezus. Als hij langs het water loopt, wijst Johannes de doper: ‘Dát is ‘m! Híj draagt de zonden van de wereld weg!’ Ja, Jezus toont zijn grenzeloze liefde, zijn solidariteit met allen die omkeer nodig hebben. Hij gaat het water in. Hij gaat erin onder. Èn hij staat er weer uit op… en gaat ons voor.

Ons wordt altijd weer een nieuw begin gegund. Om het anders te gaan doen. Om te leren zó mens te zijn als Jezus.