4 kerken, samen 1 gemeente

Mooie middag in de Nieuwe Kerk

Mooie middag in de Nieuwe Kerk

Mooie middag

Wat een mooie middag werd de middag van zaterdag 22 juni.

Heel wat mensen hadden de weg naar de Nieuwe Kerk weten te vinden en eenmaal binnen keken ze hun ogen uit. Wat was er veel te zien! Doopboeken en trouwboeken met daarin de namen van familie en ook, zo stelden mensen regelmatig vast, hun eigen namen. Technische tekeningen gebruikt bij de bouw van de kerk, sommige heel gedetailleerd. Kerkbodes van korter en langer geleden waaraan je de ontwikkelingen in de kerkelijke berichtgeving af kon lezen.

Een zeer interessante presentatie op de beamer waarin je, begeleid door onderhoudend commentaar, als het ware de kerk voor je ogen gebouwd zag worden. Allerlei met de hand vervaardigde attributen voor bijeenkomsten, vieringen en diensten, zoals een indrukwekkende kandelaar met zeven armen. Wat was er veel te zien!

Niet in de laatste plaats aan de kerk zelf. Wie de moeite nam mee te doen aan de rondleiding werd op allerlei elementen van het gebouw gewezen die anders helemaal niet zo op zouden zijn gevallen. De uitvoerige toelichtingen maakten de rondleiding tot een ware belevenis. Het ging, onder andere, over de kleuren van de kleden die over kansel en avondmaalstafel hangen. Over de orgels die gedurende de afgelopen vijfenzestig jaar gebruikt zijn om de zang van de gemeente te begeleiden. Over wie er in de Nieuwe Kerk hebben gekosterd en wat kosters allemaal aan werk moesten verzetten om de kerk op orde te houden. Over beide lampen aan het plafond die uit de studio's van de NCRV afkomstig zijn. Over de klok in de toren en over wat er kwam kijken om die klok te luiden. Over het kunstwerk van beton op de voorgevel van de kerk waarvan niemand lijkt te weten wie het heeft gemaakt. En over nog heel veel meer.

Het was mooi. Het was goed. Het heeft heel veel mensen goed gedaan. Daarvoor is dank aan de mensen die deze middag tot zo'n succes hebben gemaakt zeer op z'n plaats. Josien, Maaike en Marja namens iedereen heel hartelijk bedankt voor deze mooie middag!

Arjan de Kwaadsteniet