4 kerken, samen 1 gemeente

PROJECT 7XBARMHARTIGHEID

PROJECT 7XBARMHARTIGHEID

Een thema uitwerken is voor Michal Šustr niet vreemd. Voor deze expositie licht hij met beeld en verhaal de barmhartigheid toe. 

Project  “7XBARMHARTIGHEID”                                    MICHAL ŠUSTR

1. Hart, kruis en handen  - dit kunstwerk heet Oekraïne.


2. Graf van verlaten dorpen in Sudetenland (een gebied in Tsjechië bij de grenzen aan Bavaria en Oostenrijk). Vroeger woonden daar Tsjechen en Duitse samen, maar tijdens de oorlog moesten Tsjechen vluchten, en na de oorlog werden de Duitsers weggejaagd.

3. Kliniekclown met ziek kind. Een vorm van barmhartigheid, wanneer clowns in de kliniek komen om kinderen op te vrolijken, kinderen die ernstig ziek zijn.  

4. De dode begraven – een landschap getekend met potlood met een kruis naast een boom. Daar is iemand begraven of het kruis symboliseert graf van iemand.

5. Vrouw met een zieke man uit middeleeuwen. Het is Zdislava uit Lemberk. Zij leefde in dertiende eeuw en was de stichter van de kloosters en ziekenhuizen. In 1907 werd zij gezegend verklaard voor de heilige. Zij had ook bepaalde eigenschappen om zieke mensen te genezen.

6. Een Afrikaans kind met een kruik in form van olifant. Dat betekent Water geven aan dorstige mensen. Het heeft te maken met klimaatveranderingen vooral in Afrika.

7. Gevangenen bezoeken, twee gezichten, een vrouw (vriendin, zus…) bezoekt een gevangene, die achter de tralies zit. Dat kan wel ook allegorie zijn van jaren vijftig met politieke gevangenen.

8.  Water of eten geven aan arme (twee personen, de ene knielt op de grond en die andere met een rustig gebaar wijst naar hem/haar, deze illustratie is een beetje anders.

9. Gezicht van een vrouw in hart naast een kruis, symbolen van barmhartigheid. Die vrouw kan verschillende gelijkenissen van barmhartigheid hebben. Dus verschillende beroepen of belangen, die met barmhartigheid zijn verbonden.

10. Een man geeft in een kamp voor vluchtelingen kleding aan een jongen, die die kleding nodig heeft. Het is actueel ook nu met Oekraïne, maar ook in andere oorlogsconflicten.

11 Handen van een volwassenen en van een kind pakken het brood – dat betekent hongerige verzadigen.