4 kerken, samen 1 gemeente

PROJECT 7XBARMHARTIGHEID

PROJECT 7XBARMHARTIGHEID

Voor het project 7XBARMHARTIGHEID hebben Tineke Noordzij en Ed van Berkel samen gewerkt. Ed maakte het gedicht. Zie hiervoor de publicatie eerder op 8 februari. Nu verbeeldt Tineke dit gedicht met een aquarel.

ZELDZAAM

Deze aquarel verbeeldt een Senegalese vluchteling die barmhartig omhelst wordt door een Rode Kruis vrijwilligster bij aankomst op een Europees eiland in de lente van 2021. De foto stond in de krant en emotioneerde mij heel erg. Misschien omdat mijn Indische familie na WO2 ook heeft moeten vluchten uit Nederlands-Indië naar Nederland, waar zij barmhartig werden opgevangen.

Op hetzelfde moment dat ik de foto in de krant zag, diende dit project zich aan. De foto gebruikte ik als inspiratie. Maar niet alleen de foto. Omdat ik er niet van houd om een foto gewoon na te schilderen, heb ik het Russische sprookje ‘De Blauwe Vogel’ verwerkt in deze aquarel.

Net als de twee arme houthakkerskinderen uit het sprookje ging de migrant op reis. De kinderen lieten zich bij hun zoektocht leiden door een groene hoed met een diamant. Hun reis bleek een droom geweest te zijn. De blauwe vogel bleek dichtbij te zijn en miraculeuze krachten te bezitten.

Ik stelde mij zo voor dat de Blauwe Vogel en de groene hoed met hun miraculeuze en mystieke krachten ook deze migrant naar een Europees eiland hebben gegidst. Daar wordt de vreemdeling op barmhartige wijze welkom geheten door het Europese meisje. De migrant ontwaakt uit zijn boze droom op Europees grondgebied. De blauwe vogel realiseert zich dat hij niet meer nodig is en vliegt weg. De groene hoed drijft weg.

Zie Wikipedia over de Blauwe Vogel: https://nl.wikipedia.org/wiki/de_blauwe_vogel. Met name heb ik mij laten leiden door de foto van Wikipedia.

Ed van Berkel heeft bij dit werk een prachtig gedicht gemaakt, dat ik in de vogelkooi geplaatst heb.

Tineke Noordzij 22-2-22