4 kerken, samen 1 gemeente

De bijbel in de Goudse Glazen door Johan van Dongen

De bijbel in de Goudse Glazen door Johan van Dongen
Uniecentrum , langestraat 181 s'Gravenzande

Op woensdagmorgen 22 mei neemt Johan van Dongen, glasuitlegger van de Goudse St. Janskerk, u mee langs de Glazen van dit eeuwenoude monument.

Deze lezing wordt in het Uniecentrum in ’s Gravenzande gehouden in het kader van “Zin in ouderdom activiteiten”. Toegang is gratis, er is wel een vrijwillige bijdrage.  Aanvang 10.30 uur.

Na brand van 1552 werden door o.a. de Gebroeders Crabeth glazen vervaardigd voor de kerk. De opdrachtgevers waren kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. In 1572 ging Gouda over naar de Reformatie. Vanaf die tijd werden de glazen geschonken door steden.   Tot op de dag van vandaag worden glazen geschonken aan de St. Janskerk.

U wordt meegenomen langs de glazen rondom het verhaal van Johannes de Doper (St. Jan) en van Jezus. De glazen van de steden hebben vaak een dubbele lading: het Bijbelverhaal en een diplomatieke betekenis.

Johan van Dongen heeft tussen 1971 en 1978 gekerkt en gewoond in ‘Gravenzande. Hij was werkzaam in het onderwijs op de Pr. Marijke school. Vanaf 1978 woont hij in Gouda. Hij heeft een uitgebreide studie gemaakt van de geschiedenis van Gouda. In Gouda is hij stadsgids van het Goudse Gidsen Gilde. Daarnaast is Johan rondleider/ glasuitlegger in de St. Janskerk.

Een ieder is welkom.