4 kerken, samen 1 gemeente

60 jaar organist

60 jaar organist

Deze maand is Cor van der Meer zestig jaar organist. lees meer...

 

 

Dat is een bijzondere gebeurtenis en een felicitatie waard! Veel kerkbezoekers van de verschillende wijkkerken genieten vaak van zijn orgelspel. Cor heeft menige kerkdienst, maar ook rouw- en trouwdiensten en andere bijeenkomsten opgeluisterd met zijn prachtige muziek. Hij is een veelzijdig musicus die zowel het traditionele notenschrift als het klavarscribo notenschrift beheerst. Zijn bewerkingen van klassieke stukken en improvisaties op kerkelijke muziek worden graag gehoord. Het is altijd een feest om naar zijn muziek te luisteren.

We legden Cor enkele vragen voor, nieuwsgierig naar zijn belevenissen van de afgelopen 60 jaar!

Wanneer ben je begonnen met orgelspelen?

Ik speel van jongsafaan orgel. Na dagelijkse studie ben ik op m’n 15e jaar begonnen als organist van de oud gereformeerde kerk in Monster.

Onder leiding van Jan J. van den Berg mocht ik studeren in de Nieuwe Kerk in Delft, waar ik een oefenvergunning kreeg. Onder zijn leiding behaalde ik het diploma kerkorganist en enkele jaren later het diploma concertorganist. Bij Koos Bons in Maassluis volgde ik enige tijd improvisatielessen. Ook genoot ik 5 jaar pianoles bij een lerares in Wassenaar. Bij de opkomst van het electronische orgel werkte ik als muziekleraar op een muziekschool in Den Haag, waar ik groepslessen verzorgde voor schoolklassen en ouderen.

Welke mooie momenten komen er bij je boven?

Heel veel mooie momenten: bij het begeleiden van koren, meewerken als organist aan een concert in de Notre Dame in Parijs, in de Basiliek in Oudenbosch, orgelspelen in de Martinikerk in Groningen en in de Bavo te Haarlem enz. enz.

Hoeveel tijd kost het om je voor te bereiden op een dienst?

De vraag hoeveel voorbereiding per dienst: doordat ik elke dag een paar uur studeer in een kerk, of thuis op de vleugel, is een dienst snel voorbereid. Meestal een half uur.

Op welk kerkorgel zou je dolgraag nog eens willen spelen?

Binnenkort hoop ik het orgel van de Bovenkerk in Kampen te bespelen. Mijn kleinzoon Marc, ook een geroutineerd orgelspeler, regelt met enige regelmaat een afspraak, om een beroemd orgel te bespelen, samen met mijn zoon Arie, ook organist.

Een hartelijke groet van Cor aan u allen.

En wij hopen dat we nog lang mogen genieten van zijn muzikale kwaliteiten. Muziek verblijd en brengt mensen bij elkaar. Daarom wensen wij hem en zijn vrouw nog vele muzikale jaren, in goede gezondheid en onder Gods zegen toe.