4 kerken, samen 1 gemeente

Aanrakingsverhalen in de bijbel

Aanrakingsverhalen in de bijbel

In deze tijd van het kerkelijk jaar staan op het oecumenisch leesrooster allemaal verhalen van genezingen en zelfs van doden die worden opgewekt. Dat is best wel lastig in deze coronatijd, waarbij we elkaar moeten mijden en zeker niet aanraken.

In het oude Testament zijn dat de verhalen van Elisa die een jongetje doet op opstaan uit de dood, door zich helemaal op hem uit te strekken en met God’s hulp tot leven te wekken. 


Elisa laat ook de generaal Naäman, die een huidziekte had, baden in de Jordaan, waarna hij geneest.

In het nieuwe Testament geneest Jezus talloze mensen door ze aan te raken en ze op te laten staan. Juist besmettelijke zieken raakt Jezus aan. Als ze genezen zijn worden ze weer toegelaten tot hun dorp en familiekring.

We kennen allemaal wel de weldadige uitwerking van een koele hand op een koortsig hoofd, of een troostende  arm om je schouder als je verdrietig bent, misschien een reikibehandeling. We weten nu wat huidhonger betekent.

Toch is het belangrijk om die aanrakingsverhalen te blijven vertellen, niet als een pleidooi om de coronamaatregelen aan je laars te lappen. Maar om te laten zien dat die genezingsverhalen vooral een sociale betekenis hebben nl, dat het niet goed is dat de mens alleen is en in isolement leeft, maar in een liefdevolle gemeenschap. Hoe eerder dat weer mogelijk is hoe beter. Dus hou vol!


Ds. Martine Wassenaar Uniekerk ’s-Gravenzande