4 kerken, samen 1 gemeente

Het Westland kleurt paars!

Het Westland kleurt paars!

column van ds. André Verweij

eerder gepubliceerd in "de 's-Gravenzander"

 

 

 

 

 

 

Het Westland kleurt paars!

Kortgeleden zag ik een filmpje op internet. Een drone vloog boven het Westland, midden in de nacht. Vanuit de drone werden prachtige opnames gemaakt. Het leek wel of het Westland in een sprookjeswereld omgetoverd was. Ik zag oranje licht, maar daartussendoor ook fel paars!

Later begreep ik dat dit te maken heeft met de nieuwe led-lampen, waar steeds meer tuinders voor kiezen. Paarse led-lampen zijn zuiniger dan traditionele lampen. Bovendien groeien de planten er beter door. De nieuwe verlichting is beter voor het milieu en voor de teelt. Het is een combinatie van rood, gecombineerd met blauw. Samen geeft dat die prachtige paarse gloed.

Op 1 december gaat in het Westland de “feestmaand” weer van start. Voor veel winkeliers en ondernemers de belangrijkste periode van het jaar. Dat geldt ook voor de kerk. Dit jaar valt 1 december op een zondag. Het is dan de eerste zondag van Advent. De kleur van Advent is paars...

Paars is de kleur van bezinning en inkeer, als tegenwicht tegenover alle commercie en consumptiedrift. Waar zijn we als mensen mee bezig? Hoe leven we? De kleur paars helpt ons hierbij stil te staan, als voorbereiding op het Kerstfeest.

Niet alleen planten groeien beter door die paarse gloed, mensen ook. Daarom nodig ik u uit om de komende decembermaand mee te doen aan de “Paarse challenge”. Minder consumptie, meer bezinning. Anders omgaan met de wereld en de mensen om je heen. Met kleine stapjes beginnen. Als we allemaal meedoen kleurt straks het hele Westland paars!

André Verweij (Dorpskerk)

verweij.ac@gmail.com