Zin in Ouderdom
Lezing: Het Oude Egypte en het jonge Christendom
Op woensdagmorgen 30 oktober neemt Jielis van Baalen u mee op een reis door de wereld van het Oude Egypte.
Het wordt een spannende en verrassende ontdekkingsreis naar de bronnen van onze westerse beschaving, want ook het jonge christendom kent haar wortels in de religie van het Oude Egypte.
Drieduizend jaar lang bleef de Oud Egyptische beschaving overeind. De farao’s wisten van hun land een supermacht te maken.
De Griekse historicus Herodotos (484-426 v. Chr.) noemde Egypte een ‘geschenk van de Nijl’. Hij had het land bezocht en beschreven, en hij had gezien hoe belangrijk de Nijl voor de Egyptenaren was. Tot op de dag van vandaag is hij dat gebleven. De ruim 6750 kilometer lange rivier vormt de levensader van het land.
Meer dan drieduizend jaar hebben tientallen goden mensen aangesproken die tot de meest ontwikkelde, welvarende en machtige volkeren van de oudheid behoorden. Alleen als we hun geloof serieus nemen kunnen we iets van hun cultuur te begrijpen. Alle Egyptisch cultuuruitingen waren gebaseerd op dat geloof: de staatsvorm, de sociale verhoudingen, de kunsten en de wetenschappen, de omgang met andere goden en de zorg voor de doden. Ze hadden een rotsvast geloof in de samenhang tussen de bovenwereld van de goden en de onderwereld van de doden, met daartussen de aarde waarop zij leefden. Ook het jonge christendom kent haar wortels in de religie van het Oude Egypte.
Het wordt een spannende en verrassende ontdekkingsreis naar de bronnen van onze westerse beschaving.
Jielis van Baalen. Docent – Schrijver – Journalist - documentairemaker.
Vanaf 2009 tot eind 2012 woonde en werkte hij als freelance-journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Gedurende de opstand in Egypte deed hij verslag van de ontwikkelingen daar, onder andere als correspondent voor het Reformatorisch Dagblad en de IKON. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Tot 2021 was hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook geeft hij door het hele land lezingen en cursussen; vaak voor de Volksuniversiteit Amsterdam.
Deze lezing wordt in het Uniecentrum in ’s Gravenzande gehouden in het kader van “Zin in ouderdom activiteiten”. Toegang is gratis, er is wel een vrijwillige bijdrage. Aanvang 10.30 uur.
Een ieder is welkom.