4 kerken, samen 1 gemeente

Reisverslag ‘Met Christenen voor Israël in Oekraïne’

Reisverslag ‘Met Christenen voor Israël in Oekraïne’

Hans Meijer, ’s-Gravenzande augustus 2018. Negen maanden na mijn reis naar Oekraïne met de Stichting Christenen voor Israël ziet mijn reisverslag het licht.

De zomerperiode van 2018 bood mij de nodige ruimte om aan dit verslag te werken. In het winterseizoen ontbreekt veelal de tijd en de rust voor een dergelijk project. Bijkomend voordeel was, dat de afstand in de tijd mij gelegenheid gaf om de onuitwisbare indrukken van de reis te laten bezinken en er gedurende een langere periode op te reflecteren.

Een week lang was ik met Christenen voor Israël op reis. In een groep van 11 Nederlanders. In Oekraïne verenigden we ons met enkele Duitsers, een Oostenrijkse en een Amerikaanse, allen betrokken bij vergelijkbare stichtingen die Israël en de Joodse wereldgemeenschap steunen. Een internationaal gezelschap dus van ongeveer 20 mensen. Er waren twee tolken, Duits-Engels en Oekraïens-Engels. De meeste deelnemers waren afkomstig uit wat ‘zwaardere’ reformatorische kerken of evangelische gemeenten. Hoewel ik mij daarom ‘geestelijk’ een buitenbeentje voelde, vormden we desalniettemin een homogene en gezellige groep. Bij de introductie had ik er geen geheim van gemaakt dat ik, behalve actief deelnemer, ook kritisch waarnemer zou zijn. En in de negen-persoons-busjes, waarin wij vele kilometers aflegden, tijdens de maaltijden en in de hotelfoyers hadden we alle gelegenheid voor onderling gesprek over onze visies en motieven. Aan gespreksstof geen gebrek.

Het uitgebreide verslag kunt u hier downloaden en lezen

Hans Meijer