4 kerken, samen 1 gemeente

TEAMS

TEAMS

Ook dominees vergaderen sinds kort in ‘Teams’. Net als bijna iedereen misschien. Of in Zoom of zo. U kent ze vast, deze online-mogelijkheden voor videoconferenties.

Tijdens de lockdown en wegens de avondklok wordt ook in de kerk niet meer fysiek vergaderd. We zitten thuis achter de laptop en krijgen alle gesprekspartners afzonderlijk en toch samen in beeld in de eigen woon- of werkomgeving.


In mijn werkkamer word ik omgeven door wanden vol boeken. Ze vormen daarom mijn achtergrond tijdens de Teams-vergaderingen. Blijkbaar wekken die boekenwanden nogal wat verwondering of misschien zelfs béwondering. Want regelmatig klinkt de vraag: ‘Zo! Heb je die allemaal gelezen?...’ Het antwoord is: veel wel, niet alles. Er zit in elk geval veel meer wijsheid in de boeken dan in de dominee. Pas zei een collega: ‘Ik heb maar één boek nodig’. En dan weet u vast welk Boek hij bedoelde. Maar de wand achter hem was zo opvallend leeg en wit, te kantoorachtig eigenlijk, dat ik hem ervan verdenk dat hij een neutrale achtergrond gekozen had (dat kan in Teams) om zo zijn welgevulde boekenkast te verdoezelen. Wellicht om geen lastige vragen te krijgen. Want een dominee die alles gelezen heeft, doet vast niet genoeg in de gemeente. En een dominee die níet alles gelezen heeft, is vast niet wijs genoeg.

Schrijver Maarten ’t Hart schrijft ergens: ‘De grootste gelovigen bezaten geen theologische boeken, die hadden genoeg aan de bijbel’. Als mijn gesprekspartners in Teams nou maar niet gaan twijfelen aan mijn geloof als zij achter mij al die boeken zien… Ik geloof toch dat ik maar een fake-achtergrond ga instellen, met een ligstoel op een tropisch eiland of zo…   

ds. Hans Meijer